KPA Adria: 10. podmorsko hodočašće Svetom Nikoli i 30 godina KPA Adria

Tekst: Danijel Frka

U subotu 8. prosinca u Kraljevici je održano jubilarno „Deseto podmorsko hodočašće Svetome Nikoli“. Tradiciju započetu prije deset godina postavljanjem brončanog kipa Svetog Nikole na podmorsku stijenu na dubini od 16 metara na rtu Lipica, njeguju Klub podvodnih aktivnosti Adria i Grad Kraljevica, a prihvatili su je brojni ronioci i to ne samo iz Hrvatske, već i iz susjedne Slovenije te Italije.
Tako su usprkos nevremenu – buri i jakoj kiši koja je padala cijelog jutra, pristigli ronioci iz svih krajeva Hrvatske – Zagreba, Varaždina, Karlovca, Duge Rese, Čakovca, Zadra, Rovinja, Pule, Krka i Rijeke, kao i grupe ronilaca iz Nove Gorice i Trsta.
Vrijeme se napokon smirilo neposredno prije samog početka svečanosti otvorenja. Sudionicima desetog hodočašća prigodno se obratio i zahvalio na dolasku usprkos nevremena predsjednik KPA Adria dr.sc. Čedomir Benac. Samo hodočašće je kao i svake godine otvorio gradonačelnik Grada Kraljevice, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je Kraljevica stvorila još jedan svoj „brend“ kojime se može ponositi.
Ujedno je otvorena i izložba umjetničkih podmorskih skulptura „Mare Modul“ koja je postavljena u podmorje prije tri tjedna, a koju su sudionici hodočašća imali prilike razgledati.
Ronioce su poslije ronjenja dočekali vrući čaj, kuhano vino, baškoti i fritule, a u hotelu Kraljevica i zajednički ručak. Program je nastavljen u Dvorani Praktikum gdje se održane prezentacije i predavanja. Čedomir Benac govorio je o 30 godina samostalnog djelovanja KPA Adria, pojedinosti „Ekspedicije Palagruža 2018“ predstavio je Danijel Frka, o projektu „Mare Modul“ govorila je dr.sc. Tatjana Bakran Petricioli, a posve novu knjigu o jadranskim puževima predstavili su autori Đani Iglić i Alen Petani.
Na Desetom podmorskom hodočašću sudjelovalo je ukupno 85 ronilaca.

Fotografije možete pogledati na sljedećem linku: http://szgk.hr/klub-podvodnih-aktivnosti-adria/