KPA Adria: Uvid u olupinu broda Jakljan

Tekst: Danijel Frka

U subotu 14.4.2018. u organizaciji Županijskog operativnog centra za onečišćenja mora (ŽOC) proveden je službeni uvid u olupinu broda JAKLJAN. Zahvaljujemo se Lučkom kapetanu i zapovjedniku ŽOC-a gosp. Darku Glažaru i posadi broda VID Lučke kapetanije Rijeka, Voditelju Restauratorskog odjela Rijeka Hrvatskog restauratorskog zavoda i gosp. Nikši Mendešu, višem kustosu Pomorskog muzeja Rijeka koji su svi pomogli da se ova akcija uspješno provede. U ekspediciji su sudjelovali Grega Verč, Marino Brzac, Tomaž Volaj, Zdravko Vulinović i Danijel Frka. Stanje ove izuzetno atraktivne olupine je detaljno dokumentirano video i foto materijalom i pratiti će se kontinuirano njegovo stanje, te ukoliko se uoče eventualne i najmanje devastacije, možemo očekivati da će se hitno provesti mjere zabrane ronjenja.
Olupinu je prvi pronašao član naše ronilačke ekipe Grega Verč 2017. godine, a prvi su na JAKLJAN 20.7. zaronili Grega Verč, Gabrijel Hrovat i Danijel Frka.
Parobrod obalne plovidbe JAKLJAN sagrađen je 1924.godine u Trstu za naručitelja Dubrovačka plovidba d.d. Dubrovnik. Prodan je 1940. kompaniji Nikola Momčilović a.d. Beograd, a 1.9. 1942. ponovno je prodan i to kompaniji Klaechner Armatori e Commerzi Fiume, i preimenovan u ADRIA. Na njemu plovi hrvatska posada. Po kapitulaciji Italije preuzimaju ga Nijemci i koriste kao transportni brod. Dana 25.4.1944. ukrcavši grupu vojnika isplovio je iz Senja za Rijeku ali je potonuo u orkanskoj buri kod Male luke na otoku Krku. Tom prilikom utopili su se svi članovi posade, a vjerojatno i svi putnici.
JAKLJAN/ADRIA biti će odličan dodatak u hrvatskom podmorskom muzeju koji će sigurno biti popularna destinacija u obližnjim ronilačkim centrima na Krku i obali.

Slike sa urona možete pogledati ovdje.